Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, ini kerana dijangkakan sumber kekayaan baharu itu akan terus mendapat sambutan menggalakkan pada masa akan datang selepas diterima baik di pasaran China.

 

Katanya, penglibatan tersebut bukan sahaja terhad kepada penanaman durian semata-mata sebaliknya melibatkan aspek pemprosesan, sejuk beku, logistik, pembungkusan dan produk hiliran berasaskan buah berkenaan.

“Ini adalah antara perusahaan (durian) yang mempunyai potensi luas kerana ketika ini, kita melihat pasaran China sa­ngat besar. Oleh itu, kita boleh beri nasihat dan penerangan kepada golo­ngan wanita, ini adalah masa hadapan (perusahaan durian),” katanya.

 

Beliau berkata demikian selepas menghadiri program Bertemu Usahawanita bertemakan Peladangnita dan Ahmad Shabery anjuran Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) yang dihadiri kira-kira 600 usahawan dan peladang wanita dari seluruh negara di Dewan Tan Sri Abu Zahar, Menara LPP, di sini hari ini.

Penganjuran program tersebut selaras dengan Tahun Memperkasakan Wanita 2018 yang mengetengahkan peranan dan sumbangan wanita dalam pembangunan negara.

Sementara itu, Ahmad Shabery juga turut memuji penyertaan wanita dalam dunia perniagaan dan keusahawanan bagi memacu pertumbuhan ekonomi negara yang sememangnya kini tidak boleh dipertikaikan.

Dalam program itu juga, Ahmad Shabery turut menyampaikan bantuan Tabung Pembangunan Usahawan Peladang (TPUP) dan Change Upgrade Product (CUP) 2018 kepada Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) di enam buah negeri.

PPK masing-masing yang menerima bantuan TPUP adalah Bera, Temerloh (RM 50,000); Langkap, Kuala Kurau (RM 132,000); Batu Pahat Tengah dan Pontian Selatan (RM90,000) serta Kijal (RM50,000).

Sementara itu, bantuan CUP pula diberikan kepada PPK Pendang Selatan (RM39,900) dan PPK Lahar Bubu (RM74,900).

 Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/perusahaan-durian-berpotensi-tinggi-1.657450#ixzz5Dpyzs2v6 
© Utusan Melayu (M) Bhd