Insentif hargai peladang, penternak

Ahmad Zaid merasmikan Karnival Jalinan Peladang Peringkat Negeri Perak Parlimen Bagan Datuk di Hutan Melintang, semalam.

 

 

Bagan Datuk: Kerajaan sedang mengkaji kemungkinan memberi insentif dalam bentuk kewangan kepada golongan peladang dan penternak sebagai usaha menghargai sumbangan mereka kepada negara.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, pihaknya meminta Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani memikirkan kaedah yang boleh digunakan dan sesuai untuk menghargai golongan berkenaan.

 

Menurutnya, jika golongan nelayan boleh mendapat insentif bulanan dan pesawah pula memperoleh insentif untuk tiga bulan ketika semaian padi, maka golongan peladang dan penternak wajar mendapat imbuhan sama. “Kita akan cuba, kita ikhtiar yang terbaik... bukan kerana duit, tetapi sebagai penghargaan kepada usaha yang kita (peladang dan penternak) lakukan,” katanya.

 

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Karnival Jalinan Peladang Peringkat Negeri Perak di Parlimen Bagan Datuk di Hutan Melintang di sini, semalam.

 

Hadir sama, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Belia dan Sukan negeri, Datuk Shahrul Zaman Yahya dan Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Kebangsaan, Tan Sri Zainal Dahlan.

 

Shamsul Kamal Amarudin dan Zahratul Hayat Arif
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 28 Februari 2018 @ 6:27 AM
 

Kategori Acara

 • Acara Umum
  Acara Umum

  Acara Umum

  2 Events
 • Aktiviti
  Aktiviti

  Aktiviti

  1 Event

Iklan Terkini