Tujuan utama HPPNK yang disam­but sejak tahun 1975 lagi ialah sebagai platform untuk menghargai dan meraikan mereka yang terlibat dalam penyedia­an makanan di semua peringkat, daripada pengeluaran iaitu petani, penternak dan nelayan kepada yang memproses, memasak serta menghidangkan makanan.

 

Sebagaimana penganjuran-pe­nganjuran sebelum ini, HPPNK pada kali ini sudah pastinya me­nyajikan pelbagai program menarik yang akan menyuntik rasa kerugian kepada orang ramai jika tidak mengunjunginya terutama­nya hi­da­ngan 401 jenis makanan serta pelbagai acara hiburan.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menjelaskan, untuk penganjuran kali ini, program Malaysia Food Festival (MFF) akan diadakan sepanjang tempoh berlangsungnya HPPNK yang bermula dari 28 September ini hingga 1 Oktober depan.

“MFF merupakan salah satu langkah mempromosikan produk pelancongan khususnya agromakanan yang kita harap dapat meletakkan nama Malaysia sebagai destinasi pilihan pengunjung.

“Festival makanan itu menawarkan pengalaman mengenai makanan, masakan, teknologi makanan dan seni hidangan. Pe­ngunjung dapat mendalami aspek pengeluaran, penghasilan dan persembahan makanan di Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyempurnakan majlis pengenalan rakan strategik serta penyerahan logo syarikat penaja HPPNK dan MFF 2017 di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia di Serdang (MAEPS) de­kat sini semalam.

Selain itu, kata Ahmad Shabery, pada dua hari terakhir HPPNK, akan berlangsungnya Festival Makanan yang menawarkan empat hidangan makanan berbeza.

Katanya, dewan D MAEPS akan bertukar menjadi sebuah restoran besar pada hari itu de­ngan me­nyajikan hidangan siang dan malam meliputi ikan sungai termahal, makanan ala kampung, style seafood lambak dan dining ala barat.

“Hampir semuanya telah pun ditempah oleh pelancong asing khususnya dari Hong Kong, China dan Jepun,” jelas beliau.

Dalam pada itu, Ahmad Shabery optimis HPPNK 2017 mampu mengamit kehadiran sehingga 500,000 pengunjung dalam tempoh empat hari pe­nganjurannya itu.

Beliau menzahirkan keyakinan bahawa MAEPS yang menjadi lokasi HPPNK bakal dipenuhi lautan manusia berdasarkan sambutan terhadap gerai jualan yang ditawarkan pada kali ini.

Katanya, kesemua 600 gerai pameran dan jualan yang ditawarkan telah pun habis ditempah.

“Berikutan itu, kami menjangkakan jumlah jualan mencecah sehingga RM30 juta dengan kehadiran pengunjung sehingga 500,000 orang,” ujar beliau.

Ahmad Shabery berkata, jumlah tajaan swasta yang menyertai HPPNK kali ini ialah sebanyak RM3.1 juta dan beliau percaya lebih ramai akan datang pada saat-saat akhir untuk menjadi sebahagian daripada penaja.