Sumber: UTUSAN MALAYSIA

ARKIB : 11/11/2010

KANGAR 10 Nov. - Perlis akan menjadi pengeluar sardin ikan keli apabila sebuah kilang memprosesnya dibina di Taman Halal Hab, Padang Besar tahun depan.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

ARKIB : 09/12/2010 

KOTA TINGGI 9 Dis. - Generasi muda digesa aktif menceburi sektor pertanian bagi menjayakan pembangunan pertanian negara secara mapan dan berkesan.

ARKIB : 19/03/2011

 

PASIR MAS 18 Mac - Menyedari potensi dalam bidang pertanian dan penternakan yang semakin berkembang pesat, Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kangkong di sini mengajak golongan belia menceburi bidang tersebut secara serius.

Artikel Utusan Malaysia

ARKIB : 18/03/2011

RAHIMAH MOHAMED: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

NUSAJAYA 17 Mac – Keenakan tauhu memang diakui ramai sehingga menjadikannya makanan kegemaran pelbagai lapisan masyarakat sejak sekian lama. Dibawa oleh peniaga China ke seluruh dunia, tauhu kekal menjadi makanan kegemaran termasuk di Asia Tenggara, khususnya Malaysia.

Sumber: http://www.peladangtrg.com.my/

Tanaman VitAto merupakan salah satu tanaman kontan yang sedang dikomersialkan di negeri Terengganu. Seramai 144 ahli peladang yang mewakili beberapa buah PPK telah mengusahakan kira-kira 138 hektar keluasan tanah bagi tujuan pengeluaran ubi vitAto segar. Antara PP yang terlibat adalah PPK Pelagat, PPK Setu, PPK Maras / Batu Rakit dan PPK Kerandang. Pada tahun 2010, dianggarkan sebanyak 1,686 metrik tan ubi vitAto yang telah dituai.

ARKIB : 28/05/2011

TEMERLOH 27 Mei - Orang Melayu mampu ceburi perusahaan ternakan burung walit kerana ia tidak perlukan modal yang besar.

Pengerusi Jemaah Pengarah Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Temerloh, Abu Hanipah Majid berkata, perusahaan itu boleh diceburi dengan hanya bermodalkan RM30,000.

ARKIB : 28/05/2011

PASIR MAS 27 Mei - Lebih 4,000 ahli Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kangkong akan mendapat faedah apabila kilang menggred beras milik pertubuhan itu di Lemal mula beroperasi Julai ini.

Artikel Utusan Malaysia

ARKIB : 27/05/2011

NORZAINURA ABDUL MAJID
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BATU PAHAT 26 Mei - Pertubuhan Peladang Negeri Johor (PPNJ) mencatat keuntungan bersih RM28.75 juta bagi tahun kewangan 2010 iaitu meningkat hampir sekali ganda berbanding RM14.90 juta pada tahun sebelumnya.

Bidang ternakan kini semakin mendapat perhatian untuk di usahakan. Kebiasaannya ternakan yang popular adalah jenis unggas dan ruminan. Pendapatan yang lumayan dapat dijana sekiranya perlaksanaan dan pemasaran dapat dilakukan dengan sempurna. Kebanyakan ternakan komersial yang diusahakan di Malaysia adalah seperti ternakan lembu,kambing dan ayam. Sungguhpun demikian Malaysia kini masih lagi mengimport masuk bekalan makanan. 

Pemilihan beliau sebagai seorang peserta e-Kasih adalah ekoran daripada pengumuman kerajaan bahawa Parlimen Kuala Krai diisytiharkan sebagai Parlimen Angkat kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MoA) pada tahun 2008, dengan matlamat untuk membasmi kemiskinan kepada 100 orang penduduk miskin tegar. Ini selaras dengan pendekatan kerajaan, “Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan” di mana MoA telah menetapkan salah satu Petunjuk Prestasi Utama (KPI) kepada YB Menteri ialah meningkatkan pendapatan Golongan Berpendapatan Rendah.

Sumber : www.lpp.gov.my

PERTUBUHAN Peladang Kawasan PPK Kemaman akan mengusahakan penanaman dan pengeluaran cendawan susu harimau untuk tujuan perubatan tahun ini. Pengerusi Projek Cendawan PPK Syed Yasin Tuan Pandak berkata pihaknya akan bekerjasama dengan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia MARDI untuk merealisasikan projek Berkenaan. Cendawan susu harimau ini di katakan boleh dijadikan ubat untuk penyakit barah katanya kepada BERNAMA.

Page 1 of 4
Load More

Kategori Acara

 • Acara Umum
  Acara Umum

  Acara Umum

  2 Events
 • Aktiviti
  Aktiviti

  Aktiviti

  1 Event

Iklan Terkini